Albanian Riviera

Albanian paraatipaikalla - rivieralla sijaitsevat parhaimmat rannat ja idyllisimmät lomakohteet

72km rannikkotietä Vlorasta Sarandaan sijaitsee Albanian riviera. Täältä löydät kauneimmat rannat ja henkeäsalpaavat maisemat. Aja autolla upeat tiet läpi ja pysähdy eri kohteissa tai vietä viikkosi jossain idyllisessä pikkukylässä ja rauhallisilla paratiisirannoilla.

Dhermi

Dhërmillä on hyvä sijainti sillä Sarandaan tai Vloran kaupunkiin ei ole kumpaankaan liian pitkä matka, kumpaankin noin puolentoista tunnin ajomatka. Dhërmin rannat ovat osittain vielä luonnontilassa ja täällä saat ottaa rauhassa aurinkoa ja lähteä veneellä merelle.

edited.jpg

Joiltakin rannoilta löydät luolia jossa on tippukiviluolia. Jotkut rannat ovat intiimin pieniä, niitä reunustavine kallioneen. Kaupunki ei kuitenkaan ole niin iso, peruspalvelut löytyvät ja kesällä myös hieman yöelämää, muuten nautit rauhallisesta kohteessa upean luonnon ympäröimänä ja meren läheisyydessä. Ympärillä on oliivi- ja hedelmäpuita.

Kuva: Hanne-Mari Ahonen

Kuva: Hanne-Mari Ahonen

Dhermi oli täydellinen rantalomakohde: kristallinkirkasta merta, upeita vuoristomaisemia ja rauhallinen kylä mukavine palveluineen. Ja vain muutamia muita matkailijoita, ihanan leppoisa ja aito kohde.
— Hanne-Mari A.
Iltauinnilla kauniilla pikkukivirannalla Dhërmissa. Kuva: Hanne-Mari Ahonen

Iltauinnilla kauniilla pikkukivirannalla Dhërmissa. Kuva: Hanne-Mari Ahonen

Dhërmin ja lähialueen rannat tarjoavat parastaan. Alueella on kymmeniä eri rantoja, kuten Drymades ja Dhermi beach. Veneen kanssa pääset katsomaan niitä paremmin ja uiskentelemaan eri paikoissa.

Kuva: Hanne-Mari Ahonen

Kuva: Hanne-Mari Ahonen

Dhermissä on hyviä ja erilaisia majoituspaikkoja. Hotelliyön voit saada 15-50e/yö, useimmiten 25e luokkaa saat hyvän hotellin rannan läheltä. Voit valita haluatko alkeellisen vai mukavat palvelut tarjoavan hotellin. Joitain asuinhuoneistoja on myös tarjolla ja leirintäaluita rannalla jossa voit nukkua teltassa tai pienessä mökissä. Leirintäalue sopii varsinkin reppureissaajille tai luonnosta nauttiville.

Dhërmin rannat ja takana Llogoran kansallispuisto ja kohoavat vuoret. Kuva: Hanne-Mari Ahonen

Dhërmin rannat ja takana Llogoran kansallispuisto ja kohoavat vuoret. Kuva: Hanne-Mari Ahonen

Llogoran kansallispuisto

Dhërmistä pohjoiseenpäin ajaessa ylös vuorelle voit nähdä upeasti kohoavat vuoret aina 1km korkeuteen. Luonto muuttuu Dhërmin rantamaisemasta pian jylhäksi metsä- ja vuoristomaisemaksi. Eläimet laiduntavat alueella ja tielle voi tulla vastaan vaikka satapäinen vuohilauma paimenkoiran kanssa.

Kun olet ajanut mutkaista vuoristotietä ylös asti näky on henkeäsalpaava. Kirkkaan sininen Joonianmeri siintää alhaalla ja pudotus alas on pitkä. Näköalapaikalle on rakennettu muutamia kahviloita ja ravintoloita hienoine terasseineen, jossa voit nauttia maisemista kahvin kera. Tarjolla on hyvää kahvia, paikallista hunajaa ja paikallista saksanpähkinää, myös muita herkkuja.

Kuva otettu noin kilometrin korkeudessa, jossa alhaalla näkyy alas lähtevä rallitie, upea Joonian meri ja Himaran rannat. Kuva: Allan Rannisto

Kuva otettu noin kilometrin korkeudessa, jossa alhaalla näkyy alas lähtevä rallitie, upea Joonian meri ja Himaran rannat. Kuva: Allan Rannisto

Kansallispuistossa on monia yöpymispaikkoja: hotelleja, mökkejä ja caravaanialue. Täällä voit nähdä erilaisia metsäneläimiä kuten kauriita. Upeita lintuja ja Albanian kotkakin voi lentää yläpuolellasi. Albania on omalla kielellään “kotkien maa”.

Llogaran kansallispuistosta pohjoiseenpäin laskeutuessa Dhërmiin päin alkaa todella jännittävät rallitiet. Top Gear on myös kuvannut näissä maisemissa jakson mikä löytyy varmasti Youtubesta.

Yhteen näköalapaikkaan on rakennettu pieni turisti-info. Täällä on mahdollisuus riippuliitoon vuorelta alas rannalle maksaen 50e (v. 2018), myös erilaisia pyöräsafareita järjestetään.

Näkymä tieltä, kun alat laskettelemaan alaspäin kohti Dhërmin rantoja. Kuva: Mirva Rannisto

Näkymä tieltä, kun alat laskettelemaan alaspäin kohti Dhërmin rantoja. Kuva: Mirva Rannisto

Jos olet omalla autolla matkalla Albaniassa suosittelen Llogoran luonnonpuiston läpi ajamista.

Himare

Pieni Himaran kylä sijaitsee noin reilun tunnin ajomatkan päässä Sarandasta pohjoiseen. Himaran alueelta löydät Albanian upeimmat rannat joilla saat olla rauhassa.

Kylä on tunnettu kreikkalaisperinnöstä ja täällä saatkin lomalleen vaikutteita Kreikasta niin kielestä kuin menustakin.

Lapsille on tarjolla pieni karuselli ja leikkialue. Rannan äärellä on pieni rantabulevardi ja keskustan tuntumassa rauhalliseen lomaan tarpeelliset palvelut. Hotelleja löytyy vaatimottamasta ihan hyvätasoisiin.

al riviera.jpg

Borsh

Lumoava oliivipuulaakso ja ihana ranta. Borshiin ihastut varmasti!

Rannan ääreen on tullut muutama tasokas neljän tähden hotelli, jossa vietät arvoistasi lomaa. Borshista löytyy pienet palvelut ja myös asuinhuoneistoja. Tämä on ihana kohde.

riviera hima.jpg

Qeparo

Sievät rannat ja idyllinen pieni kylä. Rauhallinen paikka niin yöpymiseen kuin käymiseen vain päiväksi.

Porto Palermo

Historiallinen Porto Palermon linnoitus ja kommunistiaikainen sukellusvenetukikohta. Porto Palermolla tunnet olevasi kuin Bond elokuvassa.

Sievä kylä, joitain majotuksia ja lähellä ihanat rannat. Sarandaan alle tunnin ajomatka.

Perheille 👪

Pariskunnille 💑

Soolomatkaajille 🧘

Huvilan rakentajalle 🏯

Reppureissaajille 🎒