Maaginen Syri Kalter - Blue Eye

Olen käynyt Syri Kalterilla kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran 2016 huhtikuussa ja toisen kerran 2018 lokakuussa. Ensimmäisellä kerralla ihastelimme upeaa syvää pulppuavaa lähdettä sinistä silmää (jota kukaan ei tiedä miten syvä se on).

Kuvassa Aris peseytyy Syri Kalterin lähteen puhtaalla vedellä.

Kuvassa Aris peseytyy Syri Kalterin lähteen puhtaalla vedellä.

Ihastuin myös alueella olleisiin pieniin mökkeihin, joita vuokrattiin. Kuvittelin silloin sen olevan todella eksoottista vaikka häämatkalaisille, sillä tällä alueella kuulet lähteen ja virran kuohuvan ja alue on muutenkin aika maaginen. Täällä olisi jännittävää viettää yö. Vuonna 2016 täällä oli myös rakennettu virran päälle ravintola.

Valitettavasti toisella kerralla koko ravintola virran päällä oltiin purettu, sillä se oltiin rakennettu jollain lailla väärin enkä päässyt enää katsomaan ovatko vielä pienet mökit yöpymiskunnossa. Toivottavasti alueelle saadaan jo rakennettua 2019 kesäsesongille turisteille kahvila- ja ravintopaikkoja. Edelleen alueelle johtava hiekkatie joka oli aika huonossa kumpuilevassa kunnossa jota ajoimme 10-25km/h. Aris mietti että onse kumma kun tätä pientä noin 2km tiepätkää ei saada kuntoon vaikka pääsymaksutuloista on tiehen kunnostukseen tarvittu summa varmasti saatu jo monet kerrat.

Mutta edelleen paikka hätkähdytti. Pääsymaksukin on naurettava muutama Lekejä, maksimissaan 2e/henkilö. Kummallakin kerralla mieheni maksoi eikä jälkikäteen muistanut tarkkaa hintaa 😁 Autosta meni oma lippu ja henkilöistä oma pieni maksu.

Mirkku poseeraa vuonna 2016 Syri Kalterilla, jolloin olimme kevätreissulla huhtikuun ensimmäisellä viikolla Ariksen kanssa. Kuva: Mies

Mirkku poseeraa vuonna 2016 Syri Kalterilla, jolloin olimme kevätreissulla huhtikuun ensimmäisellä viikolla Ariksen kanssa. Kuva: Mies

IMG_1912.JPG
IMG_1887.JPG

Alueelle tehdään varmasti päiväretkiä Sarandasta tai sitten voit ajella tänne omalla autolla (tarkat ajoohjeet kannattaa tarkistaa etukäteen) tai hommata sinulle kuljettaja päiväksi. Sarandasta voit myös hypätä esim. Gjirokastran suuntaan olevaan paikallisbussiin ja kävellä päätieltä n. 2km lähteelle- muista vinkata kuskille että jäät Syri kalterissa. Mutta jos vietät lomaasi Sarandan lähellä on tämä kohde ehdottamasti koettava. Entinen diktaattorijohtaja Enver Hoxha tykkäsi alueesta ja vietti siellä paljon aikaa. Täällä on myös kuvattu monia albanialaisia musiikkivideoita.

Ainoana miinuksena pulppuavan lähteen yläpuolelle rakennettu metallitasanne, joka hieman laittaa jännittämään että kukakohan lähteeseen tippuu, sinä vai liian innokas turisti. Myös kaiteet hieman heiluvat, mutta kyllä ne kestivät ja hengissä ollaan.

- Mirva

#mirvanmatkassa #syrikalter #romanttinenloma #maaginenpaikka #etelä-albania #albanianlomakodit

Mirva Rannisto3 Comments