Kev√§tlomalle Albaniaan ūüĆĪ

Mirkku ja Mies romanttisella kevätlomalla Syri Kalterissa huhtikuussa 2016. Kuva: Mirvan tai miehen käsi

Mirkku ja Mies romanttisella kevätlomalla Syri Kalterissa huhtikuussa 2016. Kuva: Mirvan tai miehen käsi

Kevät on kaikkialla ihanaa aikaa, mutta sitä se on todella Albaniassa ja se saapuu sinne aika hyvissä ajoin. Tee matka Albaniaan maaliskuun lopussa tai huhtikuussa, vaikka pääsiäislomalla. Tässä postauksessa kevät ajan tekemisiä kuten ratsastusta, pyöräilyä ja erilaisia festareita. Mukavia lukuhetkiä :)

Miksi matkustaisin Albaniaan keväällä?

Kevät on lempiaikaani Albaniassa. Kaikki on niin ihanan vihreää ja rakastan kevään tuoksua. Kun Albaniassa on kunnon kevät käynnissä, on Suomessa vasta lumet sulamassa ja samaan aikaan voit olla Albaniassa jo shortsit jalassa. Silloin ei ole vielä sesonkiaikaa ja lennot ovat edullisempia. Turisteja ei juurikaan ole, saat kävellä rannalla ja luonnossa rauhassa. Hotellinkin tai muun majoituksen saat edullisesti. Lämpötila on myös juuri sopiva. Huono puoli on että merivesi on vielä suhteellisen viileää, mutta muuten Albania näyttää parastaan keväällä!

Onko talvilomia vielä käyttämättä? Pidä pidempi pääsiäsloma ja maista Albaniassa erittäin maistuvaa karitsaa mitä Suomesta et saa!

Ariksen perheen tiloilta napattu kuva kohta kukkivista puista huhtikuun ekalla viikolla vuonna 2016. Kuva: Mirva Rannisto

Ariksen perheen tiloilta napattu kuva kohta kukkivista puista huhtikuun ekalla viikolla vuonna 2016. Kuva: Mirva Rannisto

Millainen sää on?

Albaniassa kevät alkaa jo maaliskuussa. Päivät voivat olla yllättävän lämpimiä, mutta yöllä on vielä viileää. Maaliskuun lopussa voisit hyvin olla jo altaalla bikinit päällä. Huhtikuussa varsinkin päivä alkaa olla jo mukavan lämmin jopa lähempänä 30 astetta hyvinä päivinä. Yöllä on toki viileää. Merivesi on edelleen aika kylmää sillä siinä kestää aikaa kun niin iso massa lämpenee. Mutta jos lämpötila on jo yli 20 asteessa voi pieni pulahtaminen tuntua mukavalle viileään veteen tai sitten voit kastaa jalkoja.

Mitä tapahtumia keväällä on?

Maaliskuussa vietetään Albaniassa kovin tärkeää juhlaa kesäpäivää 14. maaliskuuta. Kesäpäivä on virallinen lomapäivä, jolloin koulusta on vapaapäivä. Kaupungit koristellaan kukilla ja ihmiset juhlivat kesän alkamista. Tämä on matkailijalle varmasti näkemisen arvoinen juhlapäivä ja kokemus.

Albanian rivieralla Borshin kylässä pidetään tänä vuonna 2019 South Outdoor Festival 26-29. huhtikuuta. Festareita on aiemmin järjestetty vasta kaksi kertaa, huhtikuun viimeisenä viikonloppuna ensimmäisen kerran Pilurin kylässä 2017 ja toisen kerran Vunon kylässä Himaralla 2018. Kummatkin sijaitsevat Albanian rivieralla. Alueelle kootaan erilaisia aktiviteetteja joita voi tehdä juurikin Etelä-Albaniassa. Esillä on esimerkiksi vesiurheilua, purjehdusta, riippuliitoa, kuumailmapallo kyytiä, pyöräsafareita, joogaa, suppailua, oliivitarhaan tutustumista, snorklailua, kajakointia, kiipeilyä jne. Esillä myös paikallista ruokaa ja kulttuuria ja esitellään myös erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja iltaelämää. Festareille ei ole sisäänpääsymaksua, mutta eri aktiviitteihin osallistuminen maksaa ja osaan pitää ilmottautua etukäteen. Tutustu festareihin erittäin hyviin nettisivuihin tästä.

Jos et pääse tänä vuonna, eiköhän näitä tulla jatkossakin järjestämään joten lähde vaikka ensi vuonna huhtikuun viimeisenä viikonloppuna kokeilemaan eri lajeja :) Itse en tänne ole vielä päässyt, mutta kun tuota ohjelmaa katsoin läpi, siellähän on käytännössä kaikki mahdollisuudet mitä Albaniassa voi tehdä. Joten pitää joku vuosi tänne ehdottomasti päästä!

Kuvan oikeudet: South Outdoor Festival

Kuvan oikeudet: South Outdoor Festival

Tiranassa on järjestetty jo joitain vuosia kiipeilyfestarit Albanian Climbing festival, joissa on erilaisia tapahtumia ja kiipeilemistä musiikin tahtiin. Tänä vuonna festarit järjestetään 3-5 toukokuuta, jos et kerkeä tänä vuonna niin varaa matka ensi vuodeksi! Albaniassa on myös hyviä luonnon kiipeilykohteita. Kiipeilyfestareihin pääset tutustumaan tästä.

Ratsastuslomalle Albaniaan

Albaniassa järjestetään monissa eri paikoissa erilaisia ratsastus vaelluksia tai ihan vaan ratsastunteja. Ratsastaminen on Albaniassa edullista, kolmen tunnin vaellus luonnossa maksaa noin 40 euroa. Jos olet oikea hevosten ystävä Albaniassa ratsastetaan jopa viikon vaelluksia hevosilla, ruoka ja majoitus sisältyen hintaan. Voit kokeilla ratsastusta vain yhten päivänä. Lähtekää yhdessä seurueenne kanssa ratsastamaan vai vie tyttösi edullisille tunneille ja upeille kokemuksille! Lisätietoa ratsastuksesta esimerkiksi tästä. Kyseinen ratsastustila sijaitsee Gjirokasterilla Etelä-Albaniassa. Historiallinen Gjirogasterin kaupunkin on myöskin yksi Unescon maailmanperintokohteista.

Vaelluslomalle Albaniaan

Jos nautit vaeltamisesta Albania on siihen upea paikka. Monia eri vaelluskohteita löytyy niin Pohjois- Keski- tai Etelä- Albaniasta. Pohjois- Albaniassa suosittuja kohteita on Theth ja Komani järven ympärystö. Pohjois-Albanian matkalla voit yhdistää myös Montenegron jos sellainen kiinnostaa. Erilaisia järjestettyjä vaellusmatkoja tehdään Albaniaan ihan Suomestakin kuin paikallisilta tahoilta.

Golf loma Albaniassa

Suomalaiset rakastavat golffausta. Valitettavasti Albaniassa ei ole vielä kovin monta paikkaa jossa voisi golfata, ainakaan kunnolla. Pääkaupungin Tiranan viereltä kuitenkin löytyy muutama Golf- kenttä/alue. Voit lukea lisätietoa tästä Durresin lähistöllä olevasta pienestä kentästä. Toivotaan että tulevaisuudessa albanialaiset tajuaisivat Golfin potentiaalin ja rakentaisivat kunnollisen kentän vaikkapa Etelä-Albaniaan. Jos yhdistät lomallasi Sarandan ja Korfun niin Korfulta löytyy kunnollinen golf- kenttä. Albaniaan en vielä matkustaisi golffauksen perässä.

Pyöräilyloma Albaniassa

Jos olet pyöräilyn ystävä, tee sporttiloma Albaniassa pyöräillen. Täällä on joitakin firmoja jotka vuokraavat kunnollisia pyöriä 15-40/e päivä tai järjestävät valmiita pyörämatkoja erilaisilla reiteillä. Lue lisää pyörämatkoista tästä.

Omia kokemuksia Albanian keväästä

Itse olen ollut Albaniassa maaliskuun lopulta huhtikuun alkupuolelle. Silloin säät sattuivat olemaan erittäin suotuisat, melkein jopa päivä oli auringoista. Olimme silloin Ariksen kylässä lähellä Fieriä ja Vloraa. Kylän kukkuloilla kukat heräsivät eloon, hedelmäpuut kukkivat ja linnut lauloivat. Teimme silloin reissun autolla Vlorasta Albanian riveran rannikon kautta Sarandaan. Pysäyhdyimme alkuun Vlorassa merenrannan päällä olevassa näköalakahvilassa. Seuraava stoppi oli kilometrin nousun jälkeen Llogoran kansallispuisto jossa otimme vain kuvia sillä kahvit oli juotu jo puoli tuntia aiemmin. Ajoimme koko riveran rannikon läpi noin kaksi-kolme tuntia ja pysähdyimme syömään myöhäistä lounasta Himaran kylässä rannan vierellä olevaan ravintolaan. Taisimme silloin tilata kalaa, salaattia, perunaa, tsatsikia ja vähän viiniä. Ruoka maistui ja kahden lounas taisi maksaa 15e (tämä oli Ariksen mielest kallista ja hän ei siksi ollut tyytyvinen, minulle ruoka kyllä maistui).

Himarasta jatkoimme Sarandaan ja olimme siellä illan suussa. Ajelimme silloin summissa ja Aris kävi paikan päällä kysymässä hotellista huonetta. Sellainen löyty nopeasti ja maksoi meiltä 15e/yö. Koska ei ollut sesonki taisimme olla ainoat asiakkaat eikä aamiaista sen takia vielä valmistettu. Näkymät olivat hyvät ja huone ihan siisti. Tällöin olimme vielä reissussa pienemmällä budjetilla ;). Kävimme illalla talsimassa kävelykatua ja syömässä jossain. Olin kyllä erittäin positiivisesti ilahtunut kaupungista, olin siellä ensimmäistä kertaa silloin. Aamulla söimme aamupalaa jossain kahvilassa ja jatkoimme matkaa autolla Butrintin arkeologiseen kylään. Sarandasta Butrintiin ajaa noin 15min etelään. Oli kuuma päivä ja taisi olla 7.4 ja lämpöasteita kohosi linnoituksella ollessamme 27 asteeseen. Taisin jopa hieman palaakin.

Upean Butrintin jälkeen suuntasimme Ksamilin rannoille ja nautimme siellä upean äyriäispitoisen lounaan. Valitettavasti minulla ei ole enää kuvia tästä annoksesta (edellinen puhelin jäi pari vuotta sitten lentokoneeseen kun tyttömme oli vielä vauva ja huusi aikaa kovaa laskeutumisen jälkeen, enkä enää muistanut kurkata siihen taskuun.. jep jep). Kuitenkin annos taisi olla Seafood for sharing tai jotain vastaavaa. Siinä oli erilaisia rapuja, mustekalaa, jotain muita kaloja, tuoretta sitruunaa ja salaatinlehtiä fisujen alla. Otimme lisäksi perunoita ja vielä tomaattisalaatin, Aris otti olutta ja minä viiniä. Tästä taisimme pulittaa alle 30e. Tähän Aris oli taas tyytyväinen sillä tiesi että hyvä ruoka maksaa hieman enemmän.

Tämä kuva löytyi jostain tallesta. Siinä Mirkku huhtikuun ekalla viikolla Ksamililla ruoan jälkeen nauttimassa paikallista olutta Korcaa. Kuva: Mies

Tämä kuva löytyi jostain tallesta. Siinä Mirkku huhtikuun ekalla viikolla Ksamililla ruoan jälkeen nauttimassa paikallista olutta Korcaa. Kuva: Mies

Lounaan ja oluiden jälkeen lähdimme vielä ajamaan takaisin päin Ariksen kotia. Sarandasta noin puolen tunnin ajomatkan jälkeen kävimme ensimmäistä kertaa yhdessä Syri Kalterilla, Blue Eyella eli sinisellä silmällä. Lähde pulppuaa syvältä vettä, tästä visiitistä olen kirjoittanut erikseen postauksen ja siitä voi lukea enemmän tästä. Mutta kuten alla olevasta kuvasta näkyy, jossa Mirkku poseeraa niin kukkaloisto on täydellinen ja luonto näyttää parastaan. Kun lähdimme ajelemaan takaisin päin Ariksen kotia pysähdyimme tien varrella täyttämässä juomapullot vuoresta tulevasta puhtaasta vedestä. Se oli erittäin hyvää ja todella kylmää kuumalla huhtikuisena päivänä.

Rakastunut ja Albanian monipuolisuudesta yllättynyt Mirkku poseeraa Syri Kalterin kukkaloistossa vuonna 2016. Kuva: Mies

Rakastunut ja Albanian monipuolisuudesta yllättynyt Mirkku poseeraa Syri Kalterin kukkaloistossa vuonna 2016. Kuva: Mies

Vielä tiivistettynä. Jos et nauti kovisti helteistä tai muiden turistien seurasta on Albania erittäin hyvä kohde maalis-huhtikuussa, miksei toukokuussakin. Voit vielä käyttää jättämättä jääneet talvilomasi maalis-huhtikuussa vaikka pääsiäisen aikoihin, etkä jaksa lentää Aasiaan saamaan jetlagia. Jos merivesi on liian kylmää, vuokraa villa seurueellesi jossa on uima-allas ja nauti siellä kevätauringon paahteesta. Toisaalta tämä on myös urheilijoille ja luonnonystäville aikaa kun luonnossa jaksaa vielä olla, ilman liian paahtavaa säätä. Jätä kommentti jos mietit lomailua Albaniaan keväällä. Kiitos lukuhetkistä :)

-Mirva

#mirvanmatkassa #albanianlomakodit #pääsiäsloma #albaniankevät #ratsastusloma #eihellettä #pyöräilyloma