Sopivan tontin löytäminen 📍 Oma investointi tai sijoittaminen

Kyseinen maapläntti on kuvattu Llogoran kansallispuistosta reilun 1km korkeudesta merelle päin Dhermiä. Haaveiletko tontista lähellä meren rantaa tai hieman korkeammalla? Kuva: Allan Rannisto

Kyseinen maapläntti on kuvattu Llogoran kansallispuistosta reilun 1km korkeudesta merelle päin Dhermiä. Haaveiletko tontista lähellä meren rantaa tai hieman korkeammalla? Kuva: Allan Rannisto

Jos olet jo etsinyt Albaniasta sijoitusasunnoksi tai kakkosasunnoksi omaa huvilaa, mutta et löydä ehkä mieleistäsi kohdetta on rakentaminen silloin erittäin hyvä ratkaisu - tiedät mitä saat. Silloin lähdetään liikkeelle sopivan tontin etsimisellä.

Mistä löydän sopivan tontin? 🌄

Mieti aluksi mistä päin Albaniaa haluat lomakotisi olevan - lähempänä Sarandaa, johon monet ulkomaalaiset ovat tykästyneet ja ostaneet sieltä asunnon, jota sanotaan Albanian suurimmaksi lomakohteeksi ja Korfun lentokenttä on lähellä. Sarandassa on monia hyviä palveluita ja loma-aktiviteettejä tarjolla. Lue lisää Sarandasta tästä.

Vai tykkäätkö Durresin alueesta, josta on lyhyt matka pääkaupunkiin Tiranaan ja lentokentälle. Durresia on tituleerattu uudeksi Floridaksi, sillä monet italialaiset eläkeläiset ovat löytäneet eläkeasuntonsa Durresistä ja viettävät siellä edullisia eläkepäiviä. Durresista on tosissaan pääkaupunkiin vain 40 min ajomatka ja kaupungissa on paljon elämää myös talvella. Lue lisää Durresista tästä. Alueella on eri kohteita jossa hintatasot vaihtelevat. Golemiin ja Lalzit Bayn alueelle rakennetaan paljon.

Nautitko omasta puutarhasta jossa kasvaisi hedelmäpuita, ehkä jopa viinirypäleitä ja sinulla olisi muutama oliivipuu ja mahdollisesti itse suunniteltu uima-allas? Tällöin voisit harkita jopa sopivaa tonttia hieman kauempana merestä esimerkiksi Beratin, Fierin, Gjirokastran, Korcan, ja nämä loput vielä merinäköalalla - Vloran (Radhima, Orikum), Dhermin, Himaran, Borshin, Qeparon, Vunon, Lukovan alueilta. Tontteja pienemmistä paikoista tai pienemmiltä kyliltä voi saada paljonkin halvemmalla.

Kyseinen maisema on Ariksen kotipihalta Fierin maaseudulta. Vaikka merelle on matkaa linnuntietä noin 20km näkyy se kaukana horisontissa ja kuvassa näkyy myös Albanian ainoa saari Vloran edustalla. Mukavaa oliivipuulaaksoja ja hedelmäpuita on tarjolla. Näistä maisemista nautimme joka kerta Albaniassa ollessamme. Meren rannalla ajaa alle puolessa tunnissa ja Tiranaan alle kahdessa tunnissa. Uima-allas on suunnitteilla pihalle. Kuva: Mirva Rannisto

Kyseinen maisema on Ariksen kotipihalta Fierin maaseudulta. Vaikka merelle on matkaa linnuntietä noin 20km näkyy se kaukana horisontissa ja kuvassa näkyy myös Albanian ainoa saari Vloran edustalla. Mukavaa oliivipuulaaksoja ja hedelmäpuita on tarjolla. Näistä maisemista nautimme joka kerta Albaniassa ollessamme. Meren rannalla ajaa alle puolessa tunnissa ja Tiranaan alle kahdessa tunnissa. Uima-allas on suunnitteilla pihalle. Kuva: Mirva Rannisto

Tonttien hintatasoa

Tonttien hinnat vaihtelevat sijainnin perusteella, ovatko ne kauempana merestä vai suositummalla alueella ollen noin 50-400e/m2. Pienen tontin hieman kauempana merestä voi saada 30 000- 100 000 eurolla. Jos taas haluat tontin merenrannalta, hinnatkin ovat korkeammat. Nämä myynnissä olevat kohteet merenrannan kera ovat kalliimpia ja rakennusluvan hakeminen voi olla haasteellisempaa. Merenrantatontteja ei ole kuitenkaan niin paljon saatavilla kuin lähellä merta olevia tontteja.

Parasta vastinetta rahoille

Parhaimpia rannikon alueen paikkoja joista ostaa tontti tai asunto edullisesti on Orikum ja Radhima (kummatkin Vloran kaupungin lähellä, mutta hinnat vielä erittäin maltilliset. Orikumissa sijaitsee Albanian muutamista vierasvenesatamoista yksi, tänne voi saapua purjeveneellä tai jahdilla. Marinasta voit lukea lisää tästä. Näiden lähellä on Karaburun Peninsula, mahdollisuus purjevene paikkaan ja Vloran kaupungin palveluihin), Spille (Ranta-alue Durresin ja Fierin maakunnan rajalla, kasvava kohde rakenteilla), Qerret (Alue Durresin lähellä, kasvava kohde) ja muut Durresin lähialueet Golem ja Lalzit Bay. Muutkin Etelä-Albanian rannikkokohteet ovat eurooppalaisittain vielä todella edulliset.

Tontti lähellä rantaa

Jos haluat että rannalla olisi kävelyetäisyys on valintasi Etelä-Albaniassa rannikolta. Muutamia hyviä kohteita on Lukove, Bunec, Qeparo. Borshi, Himare, Vuno,ja Dhermi. Sarandasta lähimpänä on Lukove, josta ajaa Sarandaan vain alle puoli tuntia. Me henkilökohtaisesti suosittelemme asiakkaillemme näitä kyseisiä alueita, sillä Sarandaan on suhteellisen lyhyt matka, mutta kyseiset paikat ovat sen verran idyllisiä että saat nauttia lomastasi seesteisesti ja alueella on lähellä monia mielenkiintoisia rantoja ja kohteita. Toki enemmän veneilystä kiinnostuneille suosittelemme Vloran aluetta.

Jos olet sijoittaja ja haluat vuokrata huvilaasi niin tällä alueella ei ole vielä niin paljon luksustason villoja, joten huviloille on varmasti kysyntää. Tiranan ja Durresin alueella löytyy jo enemmän tasokkaita huviloita, toki sielläkin on vielä tilaa mutta enemmän kysyntää on juurikin Etelä-Albaniassa. Monet matkailijat haluavat ajaa läpi Albanian rannikkoa varsinkin Albanian rivieraa.

Vain yksi monista Albanian rivieran mystisista rannoista Bay of Grama, joihin sinun on mahdollista päästä tutustumaan. Kuva: Hanne-Mari Ahonen

Vain yksi monista Albanian rivieran mystisista rannoista Bay of Grama, joihin sinun on mahdollista päästä tutustumaan. Kuva: Hanne-Mari Ahonen

Meidän oma tontin etsintä

Meillähän on jo Albaniassa oma lomapaikka, mutta tarkoituksena olisi investoida nyt uuteen tonttiin ja rakentaa siihen tasokas villa. Tänä tulevana kesänä aloitamme etsimään sopivaa tonttia Etelä-Albaniasta, johon voisimme rakentaa hienon villan.

Olen itse ihastunut Sarandan ja Vloran väliseen alueeseen, joissa olisi monia mahdollisia tonttipaikkoja. Aris tykkäisi että tontti olisi hieman kauempana merestä noin 1-3km hieman korkeammalla. Tällöin saisimme rakennuttua tontille myös uima-altaan upealla merinäköalalla. Projektista kirjoittelen kyllä myöhemmin kunhan pääsemme enemmän konkretiaan. Tarkoituksena olisi käyttää sitä itse ajoittain ja muun ajan laittaa se vuokralle. Uskomme että hyvätasoisille huviloille on kysyntää varsinkin Etelä-Albaniassa.

Yksi sijoitusporukka on myös kertonut kiinnostuksestaan mahdollisesta villan rakentamisesta, joten yritämme etsiä heille sopivia tonttikohteita Etelä-Albaniasta, joten lomailun lisäksi on meillä tiedossa myös tontin etsintää.

Rakentamisen hyvä puoli on siinä, ettei sinulla tarvitse heti olla koko rahasummaa valmiina vaan rahaa menee pikkuhiljaa. Tämä on meille myös tällä hetkellä tärkeää, sillä koko summaa ei tarvitse olla valmiina heti. Kerää siis sinäkin innokas sijoittajaporukka jakamaan kustannuksia ja laita meille viestiä.

Kiinnostuitko?

Laita meille viestiä ja kerro toiveesi tai ideasi. Ehkä voimme löytää sijoitusporukan johon voisit mahtua tai tehdä uuden sellaisen. Laita viestiä tästä.

Lisää Lomakotien sivustoilla Oman villan rakentamisesta. Lue lisää tästä.

Seuraavaa matkaa innolla odottaen! Kiitos lukuhetkistä :)

-Mirva

Kuva: Hanne-Mari Ahonen

Kuva: Hanne-Mari Ahonen