Mikä maa, mikä valuutta? Rahavinkkejä Albaniaan matkaavalle 💱💶

Raha - Tämä on monen matkailijan mielessä kun on lähdössä Albaniaan tai ylipäänsä lomalle. ”Mikä rahayksikkö siellä Albaniassa onkaan? Ai ei oo eurot vai?” 

 Valuuttana Albaniassa on Albanian Lek. Suomesta Albanian lekejä ei ainakaan tällä hetkellä saa suoraan vaihdettua, vaan pankki tilaa niitä erikseen, siinä kestää ja vaihtokurssi ei yleensä ole hyvä. En siis suosittele tätä. Alla hintaesimerkkejä 5/2019 kurssin mukaisesti.

100 ALL noin 0,82€

1000 ALL noin 8,16e

2000 ALL noin 16,31€.

5000 ALL noin 40,76e

2e noin 245 ALL

10e noin 1226,6 ALL

50e noin 6132.8 ALL

Mistä saan Lekejä? 

Koska Albania on aika edullinen maa, en suosittele ison rahamäärän nostoa. Alkuun suosittelen varaamaan hieman käteistä Suomesta mukaan lompakkoosi noin 100-200€. Maassa on lukuisia kioskeja, jotka vaihtavat rahaa euroista lekeihin päivän kurssin mukaan ja palkkio on pieni. Älä ihmettele, kioskit saattavat olla aika vaatimattoman näköisiäkin, mutta hommat hoituvat. Näin me yleensä teemme. Mutta ei kannata vaihtaa kerralla koko summaa, voit yllättyä positiivisesti jos et saakaan kaikkea rahaa menemään lomallasi.

Toinen vaihtoehto on nostaa paikallisista pankkiautomaateista kortilla rahaa, tavalliset kortit Debit, Credit ja Electron kortit ovat meillä käyneet ja rahaa olemme aina saaneet. Näistä nostoista pankit ottavat pienen palkkiomaksun, mikä voi olla jopa korkeampi kuin kioskista vaihdettuna. Tämän olen itse jälkikäteen huomannut nettipankkia selatessani. 

Monessa paikassa voit myös maksaa kortilla, tai jopa euroilla jos lekejä ei ole tarpeeksi. Siinäkin mielessä euroja on mielestäni hyvä olla mukana. Parempi kurssi kuitenkin on maksaa paikallisella valuutalla lekeillä kuin euroilla, mutta nämä ovat kyllä pikku summia.

 Pienemmissä paikoissa ollessasi on hyvä olla paikallista rahaa käteisenä. Oman kokemukseni mukaan paikalliset itse rakastavat käteistä ja käteisellä maksamista.

Kuva: Hanne-Mari Ahonen

Kuva: Hanne-Mari Ahonen

Tippaaminen - Albaniassa jätetään tippiä 5-10%. Vaikka tuntuisi tyhmältä 50sentin ekspressosta jättää tippiä 10snt, on tämä kuitenkin henkilökunnalle tärkeää. Joten pienet kolikotkin kelpaavat varmasti.

Tinkiminen- Yllätyin että Albaniassa ei olekaan niin kovaa tinkimispolitiikkaa kaupan käynnissä kuin olisi voinut luulla. Tykkään itse tinkiä. Monet hinnat ovat prikulleen niin kuin on ilmoitettu hintalapuista ja Suomalaiselle se on ehkä myös mukavaa. Toki taksien hinnat kannattaa varmistaa ennen kuin lähdet kyytiin, varsinkin jos matka on pidempi. 

Hintataso- Palvelut kuten majoitus, ravintola ja erilaiset hoidot ovat edullisia. Hyvän neljän tähden hotellin voi aivan hyvin saada 50€/yö.   Ravintolassa laskun nähneenä vertaan sitä vieläkin melkein joka kerta mielessäni esimerkiksi Helsingin hintoihin, silloin yleensä hymyilyttää. Manikyyrit, pedikyyrit ja hiuspalvelut ovat edullisia. Olen saanut jalkahoidon (kunnollisen), pedikyyrin ja manikyyrin yhteishintaan alle 30€. Se tuntui jo aika huvittavalle, mutta oli totta. Oluen saa 1-2e, colan 0,5-1€, pizzan 3-8€ jne. 

Toivottavasti vinkeistä oli hyötyä. Toivottavasti sinulle ei tule raha-ongelmia lomasi aikana. Minusta kyllä aina tuntuu ettei rahaa saa esimerkiksi ravintolakäynneillä kovasti menemään. Mutta mikäs sen mukavampaa kuin syödä tuoretta ruokaa joka ilta ravintolassa. Mukavaa lomaa!

Laita kommentti, jos kaipaat jotain vinkkiä tai apua :) - Mirva