Millaiset on Albanialaiset häät? 💃💑

Albanialaiset häät on aivan oma käsitteensä. Häät pidetään vanhoja perinteitä kunnioittaen, monia pukuja vaihtaen, tanssien ja syöden, lisäksi ne voivat kestää jopa 5 päivää.
Perjantaina Irenan kotona olleet hääjuhlat. Kuva: Mirva Rannisto

Perjantaina Irenan kotona olleet hääjuhlat. Kuva: Mirva Rannisto

Itse olen osallistunut kaksiin häihin Albaniassa, joten kokemusta on karttunut. Ensimmäiset häät oli pari vuotta sitten Ariksen isoveljen Gertin ja nämä tuoreet häät olivat taas Ariksen pikkusiskon Irenan häät. 

Irena hääpuvussa lauantaina. Kuva: Mirva Rannisto

Irena hääpuvussa lauantaina. Kuva: Mirva Rannisto

Albaniassa ei välttämättä olla kovin uskonnollisia, mutta vanhat tavat ja perinteet elävät vielä vahvasti. Varsinkin naimisiin menoon liittyy paljon perinteitä, jos haluaa pitää häät perinteiseen tapaan.

Häävalmistelut

Koska naimisiin mennessä pari virallisesti muuttaa yhteiseen kotiin, silloin tapojen mukaan sulhasen ja morsiamen sukulaiset osallistuvat huonekalujen hankintaan, on varsin tyypillistä saada lahjaksi koko makuuhuoneen kalustus: sänky, vaatekaappi ja lipasto peilillä. Lisäksi etukäteis lahjaksi saadaan myös erilaisia kodin tekstiilejä & keittiötarvikkeita yhteiseen kotiin. Sulhasen puolen sukulaiset ostavat tulevalle morsiamelle uusia vaatteita jotka paketoidaan, lisäksi koruja, meikkejä ja vaikka  rannekello. 

Polttarit

Polttareita ei ole tapana viettää, ainakaan vielä.

Videoklippi

Albaniassa on erittäin yleistä kuvata morsiusparista häävideo/videoklippi, sekä videoida koko häät. Irena ja hänen sulhasensa kävivät hääviikon tiistaina kuvaamassa omansa Tiranassa jossain hienossa kartanossa sisällä ja ulkona, joella veneessä ja meren rannalla. Kuvaamassa oli 4 henkeä dronen kera ja siinä meni koko päivä. Lopputulos oli hyvä.

Hääpuku

Koska hääjuhlat kestävät monta päivää vuokrataan morsiamelle yleensä 3-4 mekkoa. Mukaan hääpukuliikkeeseen tulee morsiamen puolen sukulaisia ja ystäviä, mutta maksajana on sulhasen puoli, perinteiden mukaisesti. Mekkotyyli Albaniassa on vielä aika näyttävä ja mekot ovat isoja ja kermakakkumaisia, toki yksinkertaisiakin löytyy.

Maistraatti

Albaniassa on tyypillistä että hääpari käy jossain vaiheessa maistraatissa ”hoitamassa tarvittavat paperit kuntoon”, eli hoitavat että ovat virallisesti naimisissa. Hääjuhlissa ei ole yleensä mitään pappia tai siunaustilaisuutta. 

Häiden kulku: Keskiviikko

Aamulla morsiamen kotiin tulee sulhasen puolelta kolme tiettyä sukulaista varhaiselle lounaalle. Lounaan tarkoitus on viedä morsiamen vaatteet ja lahjat valmiiksi uuteen kotiin. Sukulaiset tuovat tullessaan laukut joihin tavarat pakataan ja lisäksi lahjoja morsiamelle (kosmetiikkaa, koruja, kello, iltapuku jne). Morsiamen tulee olla piilossa tapaamisen ajan. Ruoka on kattava, alkuruoka ja pääruoka. Pöydässä olevat kippistelevät rakialla ja colalla. Ennen klo 11 heidän tulee lähteä ettei tule epäonnea. 

Alkuruokalautanen keskiviikon aamun lounaalta. Kuva: Mirva Rannisto

Alkuruokalautanen keskiviikon aamun lounaalta. Kuva: Mirva Rannisto

Näin paikalla olleena, olihan tämäkin jo kamalan rankkaa sillä osa talonväestä heräsi jo klo 05 aikaan laittamaan pääruokana olevaa karitsaa uuniin ja valmistelemaan muita ruokia ja siistit vaatteet piti tietenkin olla päällä.

Torstai

Sekä sulhasen että  morsiamen kotona tanssitaan ainakin yhtenä päivänä to ja pe tai vain perjantaina, perinteisiä piiritansseja. Samalla sukulaiset tuovat häälahjansa (rahaa). Tämäkin on tärkeä toimenpide ja rahasummat laitetaan ylös paperille, jotta tiedetään myöhemmin jos kyseisen sukulaisen tytär/poika menee myöhemmin naimisiin että paljon heille voi antaa suunnilleen saman summan. Pihalle vuokrataan penkkejä, että ihmiset voivat istua, valot asennetaan ja DJ tai bändi saapuu soittamaan perinteistä musiikkia. Gertin häissä pihalla tanssittiin kahtena iltana, mutta Irenan vain perjantaina. Vieraat saapuvat vasta 21 aikaan ja musiikki jatkuu noin kello 01 asti. Lisämainintana että musiikki soi koko ajan todella kovaa.

Irenan kotona olleista juhlista otettu kuva perjantai illalla, oikealla yläkulmassa bändi soittaa ja vieraat tanssivat. Kuva: Mirva Rannisto

Irenan kotona olleista juhlista otettu kuva perjantai illalla, oikealla yläkulmassa bändi soittaa ja vieraat tanssivat. Kuva: Mirva Rannisto

Perjantai

Jos edeltävänä päivänä ei ole tanssittu niin tänään varmasti tanssitaan. Sulhasen kotona on tietenkin samat menot. Samat piiritanssit pihalla ja sukulaiset ja naapurit tuo rahaa lahjaksi. Tanssiessa on myös tärkeää ”heittää” rahaa. Vieraille tarjoillaan karamellia ja lahjan annon hetkellä tarjoillaan miehille rakiaa ja naisille likööriä. Tanssien kerätyt rahat menevät yleensä bändin/DJ:n kustannuksiin.

Häissä keitettyä rahaa tanssimalla. Kuva: Mirva Rannisto

Häissä keitettyä rahaa tanssimalla. Kuva: Mirva Rannisto

Lauantai

Morsiamen puolen häät. Morsiamen perhe on varannut etukäteen jonkun hääpaikan. Irenalla oli minusta näyttävä juhlapaikka ison kukkulan päällä, ravintola Akropolissa Fierin maaseudulla. Vieraita oli noin 140. Juhlat alkoivat 11-12 aikaan, morsian saapui yksin veljensä Ariksen saattama juhliin ja kun juhlia oli kestänyt noin kaksi tuntia, sinne saapui 12 sulhasen puolen sukulaista ja itse sulhanen. Piiritansseja tanssittiin, rahaa heitetään ja välillä syödään. 

Irenan veli Aris saattaa morsiamen juhlapaikalle lauantaina. Kuva: Mirva Rannisto

Irenan veli Aris saattaa morsiamen juhlapaikalle lauantaina. Kuva: Mirva Rannisto

Hieno hääpaikka ulkoa kuvattuna. Kuva: Mirva Rannisto

Hieno hääpaikka ulkoa kuvattuna. Kuva: Mirva Rannisto

Minulla riitti hommaa meidän tytön kanssa, sillä päiväuniaikakin oli jo mennyt ohi ja kaikkien tervehtiminen ja kova musiikki oli liikaa. Onneksi viimeinen tyttömmekin nukahti.

Simahtanut juhlija. Kuva: Mirva Rannisto

Simahtanut juhlija. Kuva: Mirva Rannisto

Hääruoka

Häissä tarjoillaan alkupalalautanen, joka tuodaan jo heti alussa pöytään, muutenkin kaikki tarjoillaan pöytään ja juomat kaikki kuuluu pakettiin. Alkupala on yleensä aika runsas, erilaisia lihoja ja salaatteja. Juomia oli pöydässä valmiina, Colaa, Fantaa, olutta ja punaviiniä. Tarjoilijat toivat koko ajan lisää jos jokin juoma loppui. Palvelu toimi hyvin.

Runsas alkupala lautanen lauantain juhlissa. Kuva: Mirva Rannisto

Runsas alkupala lautanen lauantain juhlissa. Kuva: Mirva Rannisto

Pääruokana tarjoiltiin lammasta ja perunoita, kumpanakin päivänä la ja su söimme käytännössä samaa ruokaa. Lisäksi pöydässä oli joitain alkupaloja ja kokonaisia hedelmiä. Tietenkin hääkakku oli vielä, se oli yllättävän hyvää sillä Albanialaiset eivät ole kovin makean leivonnaisten kansaa.

Hieno lauantain hääkakku, ennen leikkausta. Kuva: Mirva Rannisto

Hieno lauantain hääkakku, ennen leikkausta. Kuva: Mirva Rannisto

Launtaina juhlat päättyivät kakun leikkaukseen ja hääparin yhteistanssiin jonka jälkeen oli vielä yhteinen viimeinen hidas. Irenan häissä oli livebändi soittamassa ja tunnelma hyvä. Toki tuo tanssiminen käy varmasti morsiusparin voimille.

Irenan ja sulhasen yhteinen tanssi lauantaina. Kuva: Mirva Rannisto

Irenan ja sulhasen yhteinen tanssi lauantaina. Kuva: Mirva Rannisto

Mekkojen vaihto

Naispuoliset vieraat voivat tuoda mukanaan yksi tai kaksi eri mekkoa hääpaikalle, jotka käydään vaihtamassa juhlien aikana vessassa. Pukujen vaihto on kunnioitus hääparia kohtaan ja muita vieraita. Kaksi vuotta sitten minulla ei ollut tästä hajuakaan, enkä ymmärtänyt tämän tarkoitusta. Tänä vuonna minullakin oli kaksi mekkoa lauantain juhlissa. 

Tanssimista lauantaina morsiamen häissä. Kuva: Mirva Rannisto

Tanssimista lauantaina morsiamen häissä. Kuva: Mirva Rannisto

Kampaus ja meikki

On todella yleistä että naispuoliset vieraat käyvät laittamassa nätit kynnet, meikin ja kampauksen kaupungilla juhlia varten.  

Sunnuntai

Aamulla oli herätys taas aikaisin, sillä perinteiden mukaan sulhasen puolen sukulaiset tulevat hakemaan morsiamen ja naiset kokoontuivat sisälle laulamaan ja “itkettämään” morsianta. Livebändi ilmestyi taas paikalle kotiin ja aamukekkerit olivat valmiina. Sulhasen sukulaiset tulivatkin musiikin säestämänä. Jo ennen klo 09 taloon alkoi tulla porukkaa ja noin klo 10 sulhasen sukulaiset, klo 11 aikaan he jo lähtivät morsian mukanaan. 

Morsiamelle lauletaan perinteisiä lauluja ja yrietään saada hänet itkemään. Kuva: Mirva Rannisto

Morsiamelle lauletaan perinteisiä lauluja ja yrietään saada hänet itkemään. Kuva: Mirva Rannisto

Näiden aamukekkerien jälkeen olikin enää vain vuorossa sulhasen puolen häät. He olivat päättäneet pitää iltajuhlat ja heidän juhlansa alkoivat klo 21 aikaan, samanlaisin menoin. Minä olin myös yksi valituista 12 hengen porukasta joka pääsi vielä näihin juhliin näyttämään parastaan. Meidän lähtö hieman viivästyi sillä Ariksen toisen siskon Selan poika oli päivystyksessä käymässä infektion vuoksi, pääsimme kuitenkin juhlapaikalle hieman klo 23 jälkeen näyttävästi tanssien ja koristeliinat heiluen. 

Meidän pöytäseurue sunnuntaina sulhasen puolen häissä, toinen pöytä oli vielä tämän lisäksi. Kuva: Mirva Rannisto

Meidän pöytäseurue sunnuntaina sulhasen puolen häissä, toinen pöytä oli vielä tämän lisäksi. Kuva: Mirva Rannisto

Pääruokana jälleen sunnuntaina lammasta ja perunoit, aitoa ja mutkatonta. Kuva: Mirva Rannisto

Pääruokana jälleen sunnuntaina lammasta ja perunoit, aitoa ja mutkatonta. Kuva: Mirva Rannisto

Sunnuntain juhlissa pääsimme näkemään tiistaina kuvatun videoklipin, joka oli todella romanttinen ja hyvin tehty.  

Mirva ja Ariksen isosisko Sela sunnuntain häissä 02 aikaan. Kuva: Mirva Rannisto

Mirva ja Ariksen isosisko Sela sunnuntain häissä 02 aikaan. Kuva: Mirva Rannisto

Juhlat päättyivät taas kakun leikkaukseen ja hääparin tanssiin ja vasta klo 03 pääsimme lähtemään.  

Väsynyt mutta onnellinen hääpari sunnuntain häissä. Kuva: Mirva Rannisto

Väsynyt mutta onnellinen hääpari sunnuntain häissä. Kuva: Mirva Rannisto

Häiden jälkeisiä tunnelmia

Kaikki olivat todella väsyneitä näistä intensiivisestä juhlapäivistä. Maanantai meni käytännössä levätessä, onneksi satoi vettäkin. Suomalaiset yhden päivän häät eivät ole mitään verrattuna tähän juhlintaan! Voin kyllä sanoa että albanialaiset häät vaativat todella kovaa kisakuntoa niin vierailta kuin itse hääparilta. Rankinta on varmasti morsiamella joka jokaisena päivänä kävi laittamassa kaupungilla kampauksen ja meikin parhaimmillaan aamulla klo 05 aikaan ja tanssi juhlissa käytännössä koko ajan. 

Hääbisnes Albaniassa on ihan mieletön bisnes ja siinä riittää monelle tekijälle töitä. Lisäksi Albaniassa häiden juhlinta on suhteellisen halpaa. Irenan hääpaikan vuokra + kaikki ruoka juomineen 140 hengelle maksoi 3500€. 

Onnea morsiusparille ja pitkää ikää! 

- Mirva

p.s. Nyt me vasta ollaankin lomantarpeessa! Onneksi sää näyttää tälle viikolle lupaavalle ja rantajuttuja tiedossa. 

IMAGE.JPG