Albania talvella 🌡️

Mietitkö matkustamista Albaniaan talviaikaan? Kerron teille hieman eri matkustusvinkkejä, paikallisten elämästä talvella, uudesta vuodesta ja muutamista talviruuista. Mukavia lukuhetkiä 😊

Albaniassa talvikuukausia ovat joulu-, tammi- & helmikuu. Albaniassa talvella on suhteellisen kylmä, yöt voivat jopa mennä pakkasen puolelle ja päivällä on +0-10 astetta. Vettä voi sataa paljon ja kovia tuulia esiintyä. Joinain päivinä voi tulla luntakin, mikä sulaa nopeasti pois. ❄️ Talvikuukaudet ovat hyvää aikaa matkustaa jos tykkäät lumiaktiviteeteista, vaeltaa, tehdä jeeppisafereita tai maistaa paikallista olutta tai et tykkää kuumuudesta.

Pohjois-Albanian Alpeilla on joitain paikkoja jossa on mahdollista tehdä lumiaktiviteetteja kuten Razma ja Vermosh. Kohteet sijaitsevat Shkodran kaupungin pohjoispuolella lähellä Montenegroa. Erilaisia vaelluksia ja jeeppisafareita järjestetään alueella. Lisäksi tiet ovat ajamisen arvoisia.

Keski-Albaniassa Korcan kaupungin lähellä on myös pieni laskettelukeskus Darhdëssa Ski-Pista Bigëll. ⛷️ Täällä on laskettelumahdollisuus muutamassa mäessä edulliseen hintaan 40-60e kaikki välineet ja yöpyminen mukaanlukien. Korcassa tehdään Albanian nimikko olutta Korcaa, joten voit yhdistää tällä lomalla myös oluenmaistelun ja panimovierailun. Voskopoja on myös lähellä Korcaa ja siellä on tarjolla lumiaktiveettia kuten vaellusta vuoristoissa. Voskopojassa ja Korcan alueella on myös hienoja majataloja, guesthouseja ja hotelleita. Korca sijaitsee lähellä Makedonian rajaa ja Ohrid järveä. Makedonian puolelle on lentoja.

Jos et pidä kylmästä voit hyvin matkustaa Albaniaan talvella ja käydä esimerkiksi historiallista kohteita läpi, ajaa maan halki tai vaeltaa. Isoissa kaupungeissa on todellakin elämää talvella museoineen ja nähtävyyksineen.

Millaista ruokaa on tarjolla talviaikaan? 🍊

Albanialaiset syövät talviaikana paljon keittoja, patoja ja piiraita. Yleinen talviruoka on perinteinen papukeitto vasule. Keittoon tulee pitkään keitettyjä valkoisia papuja, paprikaa, sipulia ja hieman tomaattikastiketta ja mausteeksi tietenkin kuivattua villioreganoa jota käytetään melkeimpä joka ruokaan mausteeksi, suolaa ja vähän pippuria. Papukeitosta on monia eri reseptejä, mutta pääosaa näyttelee papu. Keittoa syödään tuoreen kotona tehdyn leivän kera.

Sitrushedelmät puutarhassa kukoistavat. Voit syödä maailman parasta sitruunaa, appelsiinia ja mandariinia. Aloita aamusi tuoreella appelsiinimehulla. Osa sitruksista alkaa kypsymään jo lokakuusta, mutta joulu-tammikuusta varsinkin appelsiinit ovat parhaimmillaan.

Myös viimeisetkin oliiviöljysadot saadaan joulukuun aikana. Voit tutustua oliivien keruuseen ja niiden puristamiseen paikallisilla tiloilla. Tuo itselle tuliaiseksi tuoretta neitsytoliiviöljyä. Me voimme vinkata jos haluat nähdä miten oliiveita kerätään ja niistä tehdään öljyä (matkustusaika- lokakuun lopusta joulukuuhun)

Me itse tuomme jokaiselta matkaltamme kotiin pullottain oliiviöljyä. Ariksen kotipuutarhassa ja kauempana laaksoissa on monia oliivipuita, joista tulee hyvä sato. Suosittelen ehdottomasti ostamaan tuliaisiksi Albaniasta oliiviöljyä varsinkin pienimmiltä paikoilta. Mielestäni maailmanparasta ja sopii joka ruokaan!

Helmikuun lopussa talvi alkaa helpottamaan ja yöt eivät juurikaan ole enää pakkasen puolella. Lämmityksenä talvella monella paikallisella on puuhella tai takka joita lämmitetään.🔥 Kaupungeissa ja modernimmissa taloissa voi olla käytössä patterit tai muu lämmitysmuoto. Talot kaipaavat lämmitystä talvella noin kaksi tai kolme kuukautta.

Rannat ovat myös talvella tietenkin upeaita kohteita vaikka juoksuun, urheiluun tai meditointiin. Toki hurjapäät voivat uskaltautu uimaan, mutta vesi on kyllä kylmää. Ei ainakaan ole rannoilla tungosta.

Tärkeä juhla talviaikana- Uusi vuosi 🎆

Albaniassa uutta vuotta juhlitaan melkeimpä kovemmin kuin joulua. Suvut kokoontuvat yhteen ja juhlapöytään valikoidaan tarkasti kyläläisen kasvattama kalkkuna. Älä siis ihmettele jos kesällä näet ihmisiä kasvattamassa kalkkunoita- nämä myydään ja syödään uutena vuotena. Pöydässä nostetaan paljon maljoja ja toivotetaan kaikille hyvia asioita tulevaisuuteen kuten menestystä. Tarpeeksi monen maljan jälkeen tanssitaan albanialaisen musiikin tahtiin. Raketteja myös ammutaan.

Albania on hyvä uuden vuoden kohde, pääkaupungissa Tiranassa löytyy varmasti uuden vuoden juhlia ja tapahtumia.

Kiitos lukuhetkestä, seuraavassa postauksessa kerron mitä kaikkea Albaniassa voi tehdä keväällä, joka on yksi mieleisin vuodenaikani Albaniassa.

- Mirva

#lomaonlomaa #albaniatalvella #albanianlomakodit "#mirvanmatkassa

Seuraa meitä myös instassa ja facebookissa :)

Tässä jo maistiaisia Albania keväällä osioon. Kuva: Mirva Rannisto

Tässä jo maistiaisia Albania keväällä osioon. Kuva: Mirva Rannisto