Tuntematon Fier- Lue kuusi matkavinkkiä Fierin Lähialueille👌🏖💥

 

Lyhyesti Fieristä

Fierin kaupunki sijaitsee vain reilun 1,5h ajomatkan päästä pääkaupungista Tiranasta ja lentokentältä. Itse Fierin kaupungissa asuu noin 90 000 ihmistä ja lähialueilla vielä 40 000 lisää. Fierin maakunnassa on paljon maataloutta ja se tuottaa eniten kasviksia, viljaa ja hunajaa koko Albaniassa. Alueelta löytyy myös paljon oliivi- ja hedelmäpuita ja viiniköynnöksiä. Yhdessä Beratin ja Vloran kanssa alue tuottaa 90% koko maan oliiviöljytuotannosta. Fierin lähellä Patoksen ja Balshin maaperässä on paljon maakaasua ja öljyä, jota viedään ulkomaillekin. Fierin läpi kulkee myös Kreikasta Italiaan menevä kaasuputki. Kaupungissa on kristittyjä ja muslimeita, aivan keskustasta löytyy kirkko ja moskeija.

Kaupungin keskusaukio

Kaupungin keskusaukio

Maantieteellinen sijainti on ihanteellinen. Fier sijaitsee melkein keskellä Albaniaa lännessä, 15km päästä merta, josta alkaa pian upea Albanian Riviera, Vloraan on kiven heitto ja päiväretkiä tekee nopeasti Beratiin, Gjirokastraan ja Llogoran kansallispuistoon. Monet arkeologiset ja historialliset kohteet ovat lähellä. Mainittakoon vielä upea 15km pituinen melkein koskematon hiekkaranta. Kaupungin läpi kulkee SH4 moottoritie. Maassa on vanhat raiteet, jossa oli junaliikennettä kommunistin aikaan, nykyään junia ei oikeastaan liiku.

  1. Apollonian arkeologinen puisto

Apollonia. Kuva: Arsen Duraj

Apollonia. Kuva: Arsen Duraj

Fierin alueella on ollut asukkaita ja sivilisaatiota jo bysantin aikaan. Fier tunnettiin ennen Apolloniona ja alue löytyy vain hieman kaupungin ulkopuolella (12km keskustasta) kukkulan päältä. Rauniot löydettiin suhteellisen myöhään 1940- luvulla ja niitä on kaivettu esille yhdessä Ranskan suurlähetystön kanssa.

Museorakennus Apolloniassa. Kuva: Mirva Rannisto

Museorakennus Apolloniassa. Kuva: Mirva Rannisto

Apollonia on auki ympäri vuoden ja pääsymaksu aikuisilta on 400ALL (~3,8€). Alueella sijaitsee monia vanhoja raunioita, temppeleitä, akropoli, amfiteatteri, jne. Lisäksi vanha ortodoksinen kirkko ja mielenkiintoinen museo. Alueella on myös kaksi kahvila/ravintolaa.

Alueella kiertämiseen ja museossa käymiseen saa helposti kulumaan 2-3 tuntia ja enemmänkin jos on historiasta kiinnostunut haluaa tai syödä lounasta. Alue ei ole esteetön. Paikka on lähellä Fierin uutta ohitustietä kohti Vloraan ja vaikka olisit ohikulkumatkalla etelään päin on tänne entistä helpompi pysähtyä matkalla.

Museossa on esillä säilyneet esineet ja patsaat. Kuva: Mirva Rannisto

Museossa on esillä säilyneet esineet ja patsaat. Kuva: Mirva Rannisto

2. Fierin kaupunki

Arkkitehdin suunnitelma joenvarsi puistosta keskeltä kaupunkia.

Arkkitehdin suunnitelma joenvarsi puistosta keskeltä kaupunkia.

Itse Fierin kaupunkia on viime vuosina ehostettu paljon, sekä katuja että rakennuksia. Kaupungin läpi virtaa joki jota on puhdistettu ja joenvarsi siistitään virkityskäyttöön rantabulevardineen. Kaupungissa on kirkko sekä moskeija aivan keskustassa.

Tunnettu Fierin maapallo liikenneympyrässä.Kuva: Mirva Rannisto

Tunnettu Fierin maapallo liikenneympyrässä.Kuva: Mirva Rannisto

Ostospaikkoja Fieristä löytyy esim Gold Center, joista löytyy erilaisia kauppoja ja kauppakeskuksen yläkerrasta kiva ravintola isolla kattoterassilla. Terassin toiselta puolelta löytyy myös lapsille leikkialue. Katujen varsilta löytyy paljon pieniä putiikkeja, jossa myydään esim. Huonekaluja, vaatteita, kenkiä, koruja, hääpukuja, viiniä jne.

Gold center keskustassa. Kuva: Mirva Rannisto

Gold center keskustassa. Kuva: Mirva Rannisto

Toinen iso ostoskeskus on ETC Selkos kaupungin itäpuolella. Ostoskeskus on vähän kuin Suomen Prisma ja sieltä löytyy melkeinpä kaikkea. Ostoskeskuksesta löytyy myös kahvila, ravintola ja lapsille leikkipaikka.

ETC Selkos ostoskeskus. Kuva: Mirva Rannisto

ETC Selkos ostoskeskus. Kuva: Mirva Rannisto

Kaupungissa on myös paljon kampaamo- & parturiliikkeitä ja palveluita siellä saa edulliseen hintaan. Myös kävelykatu on ihan kaunis, ja monet kaupunkilaiset tulevat perheineen iltakävelyllä keskustaan. Kuitenkaan kaikki kadut eivät ole esteetikkojen mieleen.

Monia kahviloita, ravintoloita ja leipomoita on katujen varsilla. Ruokamarketteja on muutama isompi, muuten pienempiä kauppoja ja myös Italiasta tuttu Conad, aivan keskustassa.

Kaupungin läpi kulkee vanhat junanraiteet, jossa ei juurikaan ole liikennettä. Kaupungin laidalta näkyy myös vanha ydinvoimala.

Kaupungissa ei juurikaan ole turisteja, vaikka lähellä on monia kiinnostavia kohteita. Hotelleja löytyy aivan keskustasta kuin sen ulkopuoleltakin.

Kaupungissa ja sen lähialueilla on paljon työtä niin maatalouden, rakennuksien, öljyn ja palveluammattien parissa.

3. Pitkä rauhallinen hiekkaranta - Darezeza & Pish Poro

Pish Poron rauhalliset ja puhtaat hiekkarannat. Kuva: Arsen Duraj

Pish Poron rauhalliset ja puhtaat hiekkarannat. Kuva: Arsen Duraj

Noin 15km pituinen käytännössä koskematon hiekkaranta löytyy Fierin keskustasta noin 12-15km länteen. Tämä ranta on pysynyt massaturismilta hyvin piilossa. Paikalliset suuntaavat tänne heinä-elokuussa ja siellä on kuitenkin aurinkotuoleja ja vaatimattomia ravintolarakennuksia. Kesällä 2019, sinne on myös rakennettu beachhouset 30€/yö jos haluat nauttia lomastasi rannalla.

Iltauinnille menossa. Kuva: Mirva Rannisto

Iltauinnille menossa. Kuva: Mirva Rannisto

Ranta soveltuu varsinkin lapsiperheille, sen hitaasti syvenevän rannan ansiosta. Monet kaupunkilaiset tulevat rannalle kesäisin. Hotelleja ei alueella ole. Jos kaipaat rauhaa ja omaa rantaa suuntaat Fierin biitseille.

Ilta-aurinko. Kuva: Mirva Rannisto

Ilta-aurinko. Kuva: Mirva Rannisto

Darezeza rannalla sijaitsee maan parhain vesiurheilukeskus kitesurfingiin ja vastaavanlaiseen vesiurheiluun. Ranta soveltuu hyvin tälläiseen aktiviteettiin.

Tie rannalle menee monien kylien halki, ja on hieman mutkitteleva. Opastustakaan ei juuri ole, joten navigaattorista on apua. Itse tykkäämme tästä rannasta kovasti sen rauhallisuuden ja puhtaan veden ansiosta.

4. Maaseudun upeat ravintolat

Akropoli ravintola. Kuva: Mirva Rannisto

Akropoli ravintola. Kuva: Mirva Rannisto

Fierissä sijaitsee maaseudulla upeita ravintoloita hienoissa mitä hienoimmissa lokaatioissa. Moni ravintola sijaitsee kukkulan päällä jolloin näkymät ovat upeat. Fierin maakunnan alueelta on myös sanottu tulevan koko Albanian parhaimmat kanat. Yksi ravintoloista on erikoistunut vain kanaruokiin ja he valmistavat kanaa eri lisukkeiden kanssa. Kanaravintolan nimi on Lici.

Akropoli ravintolan piha-aluetta. Kuva: Mirva Rannisto

Akropoli ravintolan piha-aluetta. Kuva: Mirva Rannisto

Kuva: Mirva Rannisto

Kuva: Mirva Rannisto

Akropoli ravintola sijaitsee hienon kukkulan päällä. Pihalta löytyy baari ja sisältä perinteinen hieno ravintola. Monet maaseudun ravintolat soveltuvat myös hääjuhlien pitoon.

Maisemia Akropoli ravintolasta. Kuva: Mirva Rannisto

Maisemia Akropoli ravintolasta. Kuva: Mirva Rannisto

Koska Fier ei ole mikään suurin turistikohde ravintolaruoan saa edullisimmin kuin rannikon kaupungeissa. Laatu on myös taattu, sillä käytännössä vain paikalliset asuvat ja syövät täällä.

5. Ardenican vanha luostarialue

Upea ikonostaasi St. Maryn kirkossa.

Upea ikonostaasi St. Maryn kirkossa.

Durresista päin tultaessa noin 20min ennen Fierin kaupunkia, on kukkulan päällä yksi Albanian vanhimmista säilyneistä luostarialueesta Ardenica, jonka tärkein rakennus on Pyhän Maryn ortodoksi kirkko. Kirkkoa on alettu rakentamaan 1200- luvulla ja osa seinämaalauksista on vielä jäljellä. Alueelle on ilmainen sisäänpääsy.

Sisäänkäynti alueelle.

Sisäänkäynti alueelle.

Kirkon sisällä oleva ikonostaasi on ehkä yksi hienoimmista ja pysäyttävimmistä, minkä olen nähnyt, se henkii entisaikain historiaa. Jos olet ohikulkumatkalla poikkea ehdottomasti tässä kirkossa.

6. Divjakë-Karavastan kansallispuisto

public.jpeg

Kyseinen kansallispuisto sijaitsee Fierin pohjoispuolella ja sinne on matkaa hieman alle tunti. Alueelta löytyy iso laguuni, vesi- ja metsäalueita ja siellä pesii paljon lintuja varsinkin pelikaaneja. Jos olet kiinnostunut linnuista suuntaat tänne.

public.jpeg

Alueella on myös pieniä veneitä, joilla voi tehdä pieniä retkiä jokialueella. Alueelle on rakennettu myös korkea torni alueen ja lintujen seuraamiseen. Täältä löydöt myös muutamia ravintoloita ja hotellin. Osassa kansallispuistossa on valmiit pitkospuut joissa voit tutkia aluetta ja luontoa.

Uusi näkötorni.

Uusi näkötorni.