Gjirokaster

Historiallinen “kivikaupunki” lumoaa kävijän!

Gjirokaster on myöskin Unescon maailmanperintökohde eikä turhaan. Tässä vanhassa historiallisessa kaupungissa on maan suurin linna, jonka sisällä on vanhojen aseiden museo. Linnassa on myös jännittävä tunneli, jonka läpi voi kävellä. Vanhat kivitalot ja kadut bazaareineen tuovat mukavaa tunnelmaa.

Gjirokastran tunnelmallisia katuja. Kuva: Heljä Ranta

Gjirokastran tunnelmallisia katuja. Kuva: Heljä Ranta

Täältä myös todellakin voit ihailla aitoa albanialaista käsityötä erilaisia liinoja ja vaatteita, joita voi ostaa myös tuliaisiksi. Vastaavia kaupunkeja et muualta Euroopasta löydä.

Albanialaista käsityötä esille kaupungin kadulla. Kuva: Heljä Ranta

Albanialaista käsityötä esille kaupungin kadulla. Kuva: Heljä Ranta

Kaupunki sijaitsee Etelä-Albaniassa mutta ei rannikolla. Kaupungissa on helppo pysähtyä varsinkin jos olet omalla autolla ajamassa Sarandasta pohjoiseen (blue eyen kautta) tai Tiranasta etelään (Fierin jälkeen etelään) valtatietä (Sh4).

Historiasta kiinnostuneelle kaupungista löytyy paljon kierrettävää. Entinen kommunistidiktaattori Enver Hoxha on syntynyt täällä ja hänen syntymäkotinsa on nykyään museo. Myös muita tunnettuja taloja tai ihmisiä on asunut kaupungissa.

Gjirokasterin linnasta kuvaa toiselta puolelta. Kuva: Heljä Ranta

Gjirokasterin linnasta kuvaa toiselta puolelta. Kuva: Heljä Ranta

Kaupungissa on myös omia tunnettuja herkkuja, joita varmaan ravintoloista löytyy. Kaupungin vierellä mutkittelee Drinos joki, jossa elää hyviä ruokakaloja, joten voit myös maistaa joessa kasvanutta kalaa. Tien vieressä on myös monia hyviä ruokapaikkoja, jossa mainostetaan kalaa (peshk). Juotavaa lähdevettä pulppuaa monestakin kohtaa tien vierellä.

Gjirokasterissa on monia eri majoitusvaihtoehtoja, on hotelleja mutta myös paljon pienempiä majataloja ihan historiallisissa kohteissa. Suosittelen niitä, jos haluat hieman historiallista tunnelmaa myös majapaikkaasi.


Historiallinen “kivikaupunki”, jossa sijaitsee Albanian suurin linna. Kaduilta voit ostaa albanialaista käsityötä tuliaisiksi. Täällä kannattaa pysähtyä, jos olet ohikulkumatkalla.

Retkikohde 🏰

Historiallinen kohde 📜

Pariskunnille 💑

Soolomatkaajille 🧘

Reppumatkaajille 🎒