Mikä on aikaero? 🕒

Suomeen - 1 tunti

Mikä on Albanian pääkaupunki ja väkiluku? 👨‍👩‍👧‍👦

Albanian pääkaupunki on Tirana joka sijaitsee maan keskiosassa. Tiranassa asuu hieman alle miljoona asukasta. Yhteensä koko maassa on asukkaita 2,9 miljoonaa.

Missä Albania sijaitsee? 📍

Etelä-Euroopassa Balkanilla Italian korkokengän korkeudella. Pohjoispuolella Montenegro ja eteläpuolella Kreikka. Itäpuolella Makedonia ja Kosovo. Albaniaan matkaan voit kiertomatkalla yhdistää monta kohdetta.

Miten on helpointa matkustaa Albaniaan? ✈️

Jos lähdet lomalle Etelä- Albaniaan helpointa on ottaa suora lento Korfun saarelle Kreikkaan. Korfulle lentää suoran lennon Norwegian ja eri yhtiöiden lomalennot ainakin toukokuusta syyskuulle. Korfulta pääset lautalla Sarandaan 30-90min riippuen laivayhtiöstä ja maksaa 20-40e (v.2018).

Pääkaupunkiin Tiranaan lentää tänä kesänä (v.2019) Apollomatkat suoran lomalennon. Muuten Tiranaan lentää esimerkiksi Turkish Airlines yhdellä vaihdolla Istanbulin kautta ja moni muu lentoyhtiö yhdellä vaihdolla jonkun Euroopan kaupungin kautta. Lentoaika yhdellä vaihdolla kestää lyhyimmillään 6 tuntia. Jos haluat matkustaa Pohjois-Albaniaan on järkevää lentää Pristinaan Kosovoon jonne Norwegian lentää suoran lennon melkeinpä ympäri vuoden. Lentoaika on vain vähän yli kolme tuntia. Pristinasta pääsee Tiranaan bussilla reilussa kolmessa tunnissa upeita vuoristoteitä pitkin, kustantaen 15e (v. 2018), tämä sopii varsinkin reppumatkaajalle.

Air Serbia aloittaa 1.6.2019 lennot Tiranaan yhden vaihdon kautta Belgradin kautta. Air Serbia lentää nopeimmillaan Helsingistä Tiranaan yhdellä vaihdolla 4,5h. Lento on myös suhteellisen edullinen ja he lentävät ympäri vuoden.

Tulevaisuudessa jos matkailijamäärät lisääntyvät on myös mahdollista että suoria lentoja Tiranaan alkaa tulla enemmän Helsingistä. Albaniaan on myös suunnitteilla lentokenttä pohjoiseen Kuketiin, etelämpään Vloraan ja Sarandaan.

Käteinen vai kortti? 💰💳

Sekä että. Suurimmissa lomakohteissa, ravintoloissa ja kaupoissa voit maksaa kortilla. Suosittelen kuitenkin ottamaan euroja mukaan, jotka voit vaihtaa paikan päällä lekeiksi. Kaupungeista löytyy myös pankkiautomaatteja ja pankkeja josta voi nostaa rahaa. Valuutan vaihtaminen on helppo pienissä kioskeissa, joten ota euroja valmiiksi jotka voit sitten vaihtaa paikan päällä, jos et nosta automaatista paikallista valuuttaa. Lisäksi vielä monessa kohteessa voi myös maksaa euroilla, sillä paikalliset vaihtavat eurot myöhemmin lekëiksi, kurssi on kuitenkin parempi jos maksat paikallisella rahalla. Lue lisää rahavinkeistä Albaniaan blogista, Mikä maa mikä valuutta? Rahavinkkejä Albaniaan matkustavalle.

Jätetäänkö ravintolassa tippiä? 👛

Albaniassa kuten muissakin Etelä-Euroopan maissa on kohteliasta jättää tippejä eli juomarahaa palveluista, kuten ravintola- kahvilakäynnin jälkeen noin 5-10%.

Millainen on hintataso? 💸

Alhainen. Valuuttana toimii Albanian lëke. 1e vastaa noin 138 lëkeä.

Tässä muutamia esimerkkejä: ravintolassa olut maksaa 0,5-2e, ekspresso 0,5-1e, viinilasi 16cl 0,5-2e, gelato 0,5-1e, pizza 3-7e, grillattu tuore kala salaatilla 5-10e, grillattua kanaa ranskalaisilla ja salaatilla 4-8e. Hinnat vaihtelet paljon missä alueella liikut. Oletko suosituimmalla ravintolassa merenrannalla turistiaikana, vai pienemmällä paikkakunnalla sisämaassa. Ruoka- ja ravintolatuotteet ovat kuitenkin hintatasolta alhaisia ja saat varmasti rahallesi vastinetta lomasi aikana. Lue lisää blogista, Mikä maa, Mikä valuutta? Rahavinkkejä Albaniaan matkustavalle.

Voiko vettä juoda? 🚰

Albaniassa suositellaan ostamaan pullovettä. Maassa tosin sijaitsee monia lähteitä ja järviä jotka ovat todella puhtaita. Joidenkin tälläisten alueiden lähellä juomavesi on laadukasta ja juomakelpoista. Varmista kuitenkin ensin voiko vettä juoda, muuten lomakohteissa ja ravintoissa tilaa pullovettä.

Löytyykö apteekkeja? ⚕️

Albaniassa on apteekkeja ja niitä löytyy kaupungeista. Tosin kaikkia valmisteita esim. närästyksen itsehoitoon ei välttämättä ole niin monipuolisesti kuin kotimaassa. Särkylääkkeitä ja erilaisiin vatsaoireisiin löytyy varmasti lääkkeitä. Isommissa apteekeissa on töissä lääkäri, jolta voi kysyä apua.

Tarvitsenko rokotuksia ennen matkaa? 💉

Jos sinulla on perusrokotusohjelmaan kuuluva rokotteet ja olet perusterve, et tarvitse lisärokotuksia maahan matkustaessa. Albaniassa on viime vuosina esiintynyt jonkin verran tuberkuloosia (niin kuin esim. Suomessakin) joten on hyvä tarkistaa että se on voimassa. Muuten erityisiä rokotuksia ei ole tarpeen. Jos matkustat paljon eri maanosissa niin silloin on hyvä olla Hepatiitti A- ja B rokotteet. Lue viimeismmät rokotesuositukset tästä.

Nukkuminen 💤

Jos olet herkkäuninen suosittelen korvatulppia. Nimittäin kukon lauluun heräät aamuvarhain niin maaseudulla kuin Tiranassa, koiria on myös paljon.

Millainen on maan historia?

Albania pysyi pitkään suljettuna maana, jossa ei juurikaan kukaan turisti käynyt kommunistihallinnon aikana. Vasta 1990 luvalla rajat avautuvat tavallisille turisteille. Lue tästä enemmän Albanian jännittävästä historiasta.

Mitä tehdä Albanian lomalla?

Lue blogin puolelta tarkempia matkavinkkejä, tässä muutama:

Loma Sarandassa? Lue lähialueen lomavinkit tästä.

Kevätlomalle Albaniaan

Albania talvella

Etelä-Albanian lomakohteet kuten Saranda ja Albanian riviera soveltuvat mainiosti rantalomailuun. Tarjolla on vesiurheilua, mutta veneitä tai veneretkiä ei Albaniassa ole niin paljon tarjolla kuin naapurimaissa. Sarandassa toimii ainakin yksi sukellusfirma. Hurjapäät voivat kokeilla liitovarjoa Llogoran kansallispuistossa. Koskenlaskua Beratin lähellä, vaellusta Pohjois-Albaniassa Komani järven lähettyvillä. Kaupunkielämää Tiranassa. Kulinaristisia elämyksiä koko maassa. Viinitiloja on muutamia, yksi isommista sijaitsee Beratin lähellä, jossa on lähellä myös vesiputous. Pyöräsafareja, autolla ajoa läpi maan. Kulttuuria ja historiaa, hevosratsastusta, vanhoja Amfi teattereita ja maan suurin arkeologinen kylä Butrintissa, ikonimuseoita, vanhoja ortodoksikirkkoja, tuhansia bunkkereita, ulkoilmafestareita, jalkapalloa, pääkaupungin museot ja teatterit. Todella monipuolinen kohde.

Ruoka ja juoma 🍽️

Paikalliset syövät kolme pääateriaa päivän aikana. Myöhäinen aamupala klo 9-11, lounas klo 13-15 ja illallinen klo 19-22.

Paikallinen ruoka on maistuvaa ja pääosin luomua. Ruoassa on paljon vaikutteita Italiasta, pastat, pizzat ja gelatot maistuvat. Kalaruoat ovat hyviä ja tuoreita. Vihannekset, tomaatit ja salaatit ovat meheviä ja maistuvia. Tuoreet hedelmät ovat auringossa kasvaneita ja vailla vertaa. Oliiviöljy maailman parhaimpia.

Suosittelen maistamaan paikallista piirakkaa (byrek). Se on tehty lehtitaikinasta ja sisällä voi olla fetaa, pinaattia tai lihaa. Oma ehdoton suosikki on pinaattipiiras. Piiraat ovat myös edullisia. Täytetyt paprikat ovat hyviä. Lammas- ja liharuoat ovat myös suosiossa. Albaniassa syödään paljon lihaa ja se onkin aivan äärimmäisen hyvää ja suurimmaksi osin luomua ja vapaana kasvanutta.

Paikallinen juoma on rakia. Väkevä viina, jolla skoolataan tai juodaan kahvin seurana, väkevää. Paikallinen viini on yllättävän hyvää ja ns kotiviinit edullisia mutta hyviä. Suosittelen ostamaan viiniä tuliaisiksi ja vierailemaan viinitilalla.

Lue lisää Albanialaisesta ruosta blogin puolelta: Albanialainen ruoka, aitoa ja mutkatonta.

Esiintyykö sähkökatkoja? 💡

Ajoittain voi esiintyä sähkökatkoja. Isoimmissa hotellissa on varageneraattorit jotka takaavat sähkön jatkuvasti. Sähkökatkot eivät ole poikkeuksellisia ja niitä voi joskus esiintyä, mutta yleensä sähkö palaa jo tunnin kuluttua takaisin. Varsinkin kovan tuulen tai myrskyn seurauksena voi tulla sähkökatko. Aiemmin sähköverkot ovat olleet paljon huonommassa kunnossa, jolloin katkot olivat yleisempiä.

Kulkuneuvot maan sisällä? 🚌 🚘🚕🐐

Albaniassa ei ole juurikaan junaliikennettä, joten sitä en suosittele. Vanhoja raiteita on vielä maassa. Kesällä 2019 Durresin ja Vloran väliä on mennyt harvakseltaan hidas lähijuna.

Voit valita itse, onko matka miten pitkä, lyhyihin matkoihin suosittelen taksia. Taksilla lomakohteessa muutaman kilometrin matka rannalle kustantaa 2-4e. Bussilla matkustaminen on myös todella edullista. Bussilla Kosovan Pristinasta Tiranaan on matkaa reilu 3h ja matka maksaa 15e ilmastoidussa bussissa. Sarandasta lähtevät bussit sisämaahan, Vloraan ja pohjois-Albaniaan ovat myös halpoja 5-25e riippuu miten pitkälle matkaat.

Pienemmissä kohteissa voit pyytää myös paikallisilta apua kyyditsemisessä oli henkilö taksikuski tai ei, tämä varmasti onnistuu pientä korvausta vastaan. Yksityisen kuljettajan päiväksi on mahdollista saada 50-70€/vrk riippuen missä haluat käydä.

Albaniassa käytetään vielä paljon kimppatakseja, jossa ihmiset menevät tien varteen odottamaan (varsinkin aamuisin) kyytiä kunnes seuraava auto pysähtyy tien laitaan. Nämä eivät ole virallisia takseja, mutta erittäin toimivia ja todella edullisia. Paikalliset käyttävät näitä paljon.

Ovatko tiet vaarallisia? 🚦

Jotkut tiet ovat erittäin hyvässä kunnossa varsinkin uudet moottoritiet, mutta pienemmät tiet ovat vielä varsin yllätyksellisiä. Näillä pienemmillä teillä saattaa olla halkeamia ja kuoppia ilman varoitusta. Lisäksi eläinlaumat (vuohet ja lampaat) voivat käyskennellä teillä. Jännittävät vuoristotiet ovat vielä oma lukunsa.

Mutta suuremman vaaran tekee ehkä muut kuskit. Liikennesääntöjä varsinkin keskusta-alueilla ei noudateta niin hyvin kuin Suomessa olet tottunut. Vilkkua ei hirveästi käytetä, autoja jätetään parkkiin miten sattuu ja varsinkin liikenneympyrässä on hauska seurata kuka autoista kerkeää ensin. Autot myös antavat toisille autoille tilaa tai antavat merkin tööttäämällä osoittaen että nyt on sinun vuoro mennä.

Myös teiden sivustoilla on paljon muistomerkkejä, kuvia ja kukkia kuolleista ihmisistä liikenneonnettomuuksista. Niitä on tapahtunut harmillisen paljon.

Onko auton vuokraus helppoa? 🏎️

Albaniassa isoimmissa kaupungeissa toimii kansanvälisiä autonvuokrausfirmoja.

Jos saat apua täältä löytyy myös paikallisia pienempiä auton vuokrausfirmoja, joista voit saada halvimmillaan pienen auton vuokraan 20-25e/vrk. Muuten autonvuokraus on Euroopan hintatasoa. Auton vuokraaminen on järkevä vaihtoehto, jos haluat viipyä joissain kohteessa muutaman päivän ja jatkaa taas matkaa tai tehdä paljon päiväretkiä. Autolla matkaaminen on elämys sinällään joten suosittelen kyllä auton vuokraamista, hintataso on samaa kuin muissakin Euroopan maissa auton mallista riippuen.

Paikalliset tavat

Albanialaiset ovat ystävällistä kansaa. Vaikka historian saatossa maassa on ollut eri hallitsijoita ja maita johtamassa albanialaiset ovat pitäneet perinteistään kiinni. He eivät siksi ole välttämättä kovin uskonnollisia, vaan heillä on omat perinteensä. Albanian kieli ei ole muille kielille mitään sukua, vaan se on aivan omansa.

Kun albanialaiset tapaavat toisiaan he antavat poskisuudelmia. Naisien on tapana antaa toisilleen jopa 4 suukkoa alkaen oikealta puolelta. Tuttu mies ja nainen antavat kaksi poskisuudelmaa. Tuntemattomat mies ja nainen kättelevät, mutta tuntemattomat naiset saattavat ensi kertaa kohdatessaan antaa poskisuudelmat. Pian jo kysytään Mitä kuuluu? Mitä äidillesi ja isällesi kuuluu? Mitä sisaruksellesi kuuluu? Alun kysymysten jälkeen voidaan ja kysyä muutakin. Tutut miehet ja naiset käyttävät toisistaan sanaa sisko tai veli.

Kun Albanialaiset menevät toisilleen kylään, kohtaamisen jälkeen vieraat istuvat sohvalle ja talon nuorin emäntä tarjoilee heille tarjottimella juomaa ja karamellia. He skoolaavat toivoen hyviä asioita toisilleen. Kippistely ja skoolailu on tärkeää ja osa perinteitä ja juhlavia ruokailutilanteita ”Gezuar”. Ruokailutilanteet vieraiden kanssa voi kestää tunteja.

Millainen sää Albaniassa on ja milloin sinne kannattaa matkustaa? 🌡️

dazzle.jpg

Maassa vallitsee välimeren ilmasto. Talvella on lauhaa ja sateista, kesällä kuumaa ja aurinkoista.

Albaniassa sesonkiaika on suhteellisen lyhyt heinä- elokuussa on vilkkainta jolloin turisteja tulee myös lähimaista kuten Italiasta, Serbiasta, Makedoniasta ja muista Euroopan maista. Sääolot sallivat pohjoismaalaiselle mukavat kesäiset lämpötilat aina huhtikuun lopusta lokakuun alkuun asti. Mutta lentoja ei välttämättä saa niin hyvin kuin esimerkiksi toukokuusta syyskuuhun, johon sesonki keskittyy.

Heinä-elokuussa päivälämpötilat kohoavat jopa + 30-35 asteeseen, jolloin rannan tai uima-altaan läheisyys on suotavaa.

Mitä ostan tuliaisiksi? 🎁

Suosittelen viemään tuliaisiksi Suomeen paikallisia laadukkaita tuotteita. Näitä ovat: oliiviöljy (yritä saada sitä maaseudulta), hunaja, pähkinät, erilaiset mausteet kuten oregano ja rosmariini, kamomillateetä, viikunahilloa, viiniä ja paikallista rakiaa. Vaatteiden ja kulutustuotteiden osalta Albania ei ole ostosparatiisi. Käsityöt ovat myös laadukkaita (esimerkiksi Gjirokastrasta ja Beratista näitä on mahdollista ostaa), erilaisia tekstiileitä, jos vain tiedät että ne on tehty Albaniassa.