Saranda

Suosituin lomakohde- Aivan Korfun saaren vieressä

Saranda Etelä-Albanian isoin ja suosituin lomakohde, joka sijaitsee vain 20km Kreikan rajalta ja Korfun saari näkyy suoraan edessä. Sarandassa asuu vakituisesti noin 17 000 albanialaista, mutta sesonkiaikana kesäkuusta elokuuhun täällä on vilkasta. Hotellit ovat suhteellisen edukkaita, voit hyvin saada 5 tähden hotellin samaan hintaan kuin Kreikassa 3 tähden hotellin, kohtuullisen hotellin saa yleensä 25-50e/yö. Kaupungissa on varmaan yli sata hotellia tai muuta majoitusta, josta löytyy jokaiselle varmasti se oikea vaihtoehto. Joistain hotelleista löytyy allasalue, baari & ravintola. Jos hotellisi sijaitsee lähellä merta voit viettää myös päivääsi hotellin rannalla ja pulahtaa turkoosiin veteen.

Asunnonostajille: Sarandasta on moni suomalainen löytänyt itselleen jo loma-asunnon. Laita viestiä jos olet kiinnostunut ostamaan asuntoa kasvavasta Sarandasta. Kaksion merinäköalalla voi hyvin saada alle 70 000 eurolla. Laita viestiä.

Kuva erään Sarandassa sijaitsevan hotellin ikkunasta, kohti Korfun saarta. Kuva otettu lokakuun puolessa välissä, jolloin pilviäkin on jo taivaalla enemmän. Kuva: Mirva Rannisto

Kuva erään Sarandassa sijaitsevan hotellin ikkunasta, kohti Korfun saarta. Kuva otettu lokakuun puolessa välissä, jolloin pilviäkin on jo taivaalla enemmän. Kuva: Mirva Rannisto

Saranda sopii moneen: Vilkas yöelämä sesonkiaikana, kaunis rantabulevardi jossa ihmiset viihtyvät illalla, monta erilaista ravintolaa ja mukavia kahviloita, kauppoja ja pieni bazaari. Lapsille ja lastenmielisille pieni puisto törmäilyautoineen pikku rahalla, upea meri ja mahdollisuus päiväretkille Ksamilin rannoille, arkeologiseen kaupunkiin Butrinttiin tai lähteelle Syri Kalteriin (blue eye). Sarandassa on pankkeja ja pankkiautomaatteja josta voit nostaa Lekejä. Monessa kaupassa ja ravintolassa voit maksaa myös kortilla.

Täältä on mahdollista vuokrata autoja. Sesonkiaikana vesiurheilu mahdollisuuksia rajoitetusti. Albanialaiset ovat ystävällistä jos haluat tai etsit jotain tiettyjä yleensä he kyllä järjestävät sen joten älä epäröi kysyä.

Lue Blogin puolelta lisää vinkkejä Sarandaan ja lähialueille, Loma Sarandassa? Lue lähialueen lomavinkit.

Ksamil

Aivan Sarandan vieressä oleva ihana keidas pikkusaarineen ja lumoavan värisine rantoineen.

44851513_1705326689579038_3476399121256939520_n.jpg

Ksamilin paratiisikylä sijaitsee Sarandasta etelään noin 14km automatkan päässä. Alueella on upeat turkoosit rannat, joissa on erityinen hiekka. Ei pikkukiviä, kuten muualla lähialueen rannoilla. Täällä on pieniä pikkusaaria joille voi uida tai vuokrata polkuveneen ja mennä tutustumaan niihin.

Alueelle on rakentumassa enemmän hotelleja. Täältä voit vuokrata asuinhuoneiston, villan tai yöpyä hotellissa. Ksamiliin voi tehdä päiväretkiä myös helposti jos yövyt Sarandassa.

Rannalla on ihastuttavia kahviloita ja ravintoilta, jossa saat esimerksiksi maistuvaa ja tuoretta meren antimia, keittoja, simpukoita, jättikatkarapuja, mustekalaa tai mikä kokki sinulle suosittelee. Ksamililla rentoudut varmasti ja aika tuntuu pysähtyvän.

Syri Kalter- Blue eye

Upea pulppuava lähde noin puolen tunnin ajomatkan päästä Sarandasta pohjoiseen vuoristoteitä pitkin. Pääsymaksu n. 0,5e (v. 2018) + automaksu 2e. Lue lisää Syri kalterin vierailusta blogista.

46276241_2238860292799837_413052008493219840_n.jpg

Syri Kalter - Blue eye on löydetty satoja vuosia sitten. Kukaan ei tarkalleen tiedä miten syvä se on, sukeltajat ovat päässeet vain murto- osan lähteen todelliseen syvyyteen- jota kukaan ei tarkalleen tiedä, oletettavasti lähde on ainakin 50m syvä. Lähteestä virtaa vettä satoja kuutiolitroja sekunnissa. Tämä on lumoava näky. Alueella on kaunis vehreä puisto alue joka on kauneimmillaan huhti-toukokuussa jolloin kukat kukkivat. Täällä on kuvattu paljon erilaisia musiikkivideoita ja albanialaisia elokuvia. Myös diktaattori Enver Hoxha viihtyi Syri kalterissa.

Paikalle pääsee parhaiten omalla autolla. Voit kysyä myöt hotellilta järjestetäänkö tänne matkoja. Paikka on monen turistin suosima. Jos tulet taksilla Sarandasta edestakainen matka maksaa noin 25-30e.

Alueella on ollut aikaisemmin pieniä mökkejä yöpymiseen, kahvila ja ravintola. Ne kuitenkin purettiin 2018 ja alueella ollaan rakentamassa uutta ravintola-aluetta turisteille. Tämä nähtävyys ja luonnon mystisyys sinun on nähtävä omin silmin!

Kuva: Laura Sivula

Kuva: Laura Sivula

Butrint arkeologinen kylä

Aikoinaan kreikkalaisten siirtokunnaksi rakentama kaupunki on säilynyt äärimmäisen hyvin vielä tähän päivään asti. Koko Butrintin alue on UNESCON maailmanperintökohde.

Sarandasta tänne on matkaa hiema alle 20km, pääset tänne bussilla, omalla autolla, taksilla tai järjestetyllä retkellä (hotellin tai matkanjärjestäjän). Pääsymaksu turisteilta 700L (noin 5e v. 2018).

Tässä kohteessa voit viettää useamman tunnin tai vaikka koko päivän ihaillen muinaisen rakentamisen taitoa. On Amfi teatteria, upea iso linna, paljon teitä ja siltoja ja vieressä oleva Butrintin kaunis järvi. Butrintin järvess kasvatetaan simpukoita ja koko järven alueella on erittäin rikas ekosysteemi ja täällä on paljon eläinlajeja. Kilpikonnia, erilaisia liskolajeja, delfiinejä, lintuja jne.

buti1.jpg

Jo ajomatka tänne on nähtävän arvoista, voit ihailla isoa Butrint järveä ja takana näkyvää Joonianmerta lähellä Kreikan rajaa. Jos lomailet etelä-Albaniassa tämä kohde sinun tulisi nähdä. Butrint järvessä kasvatetaan suuri osa simpukoista joita ehkä syöt lomasi aikana.

Paikalta löytyy linnan huipulta kahvila ja alhaalta ravintola, myös yksi erillinen ravintola sisäänkäynnin ulkopuolelta. Matkamuistoja voi myös ostaa, ei rahan nosto mahdollisuutta. Käteinen ja kortti käy.


 
Suosituin lomakohde - Aivan Korfun saaren vieressä

Pariskunnille 💑

Soolomatkaajille 🧘

Rantaloma 🏖️

Perheille 👪

Yöelämää 💃🏻

Asunnonostajille 🏠